Afrispectives storymap geeft divers perspectief
322
post-template-default,single,single-post,postid-322,single-format-standard,bridge-core-2.3.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.9,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Afrispectives storymap geeft divers perspectief

Met 44 verhalen, 90 Facebookposts, meer dan 7500 likes op Facebook en volgers van over het hele continent sluiten we de eerste campagne van Afrispectives af.

De afgelopen 3 maanden heeft het Afrispectives team, bestaande uit Beylula Yosef, Julia Chanda Zvobgo en Saskia de Wildt, hard gewerkt aan de promotie van het nieuwe platform. Vele koppen koffie, interessante en soms heftige discussies over eenzijdige beeldvorming in Nederland en content-creatie-brainstorms hebben geleid tot een succesvol begin van de Afrispectives storymap.

Diverse stemmen en verhalen

Met blogs van Beylula, Ernestien Comvalius en Julia geeft het platform ruimte aan het Afro-perspectief rondom een variatie aan onderwerpen, zoals haarstijlen, de manier van geschiedenis herdenken in Nederland, de betekenis van dromen en het belang van je eigen stem laten horen. Met een verscheidenheid aan verhalen van organisaties zoals New Urban Collective en ZAM tot aan beeldmakers als regisseurs Ivan Barbosa en Eriss Khajira, journalisten als Babah Tarrawally en Clarice Gargard en vele andere community leiders en inspirerende verhalenvertellers – En met interviews met Mama Kenya, Bitori, Julian Wigberton en Mek Ykeallo laat de kaart nu al zien dat het gemiddelde beeld van ‘Afrika’ en personen van ‘Afrikaanse afkomst’ geen recht doet aan de diversiteit van stemmen en perspectieven die leven en spelen bij deze verschillende groepen mensen.

Ontkrachten van stereotypes

De simplistische beelden en stereotype verhalen die veel te vaak worden aangehaald, zowel binnen de international development-sector als in het bredere medialandschap in Nederland worden keihard ontkracht door de stemmen die nu al ruimte op de storymap hebben gekregen. En hopelijk groeit de database van verhalen gestaag door in de aankomende maanden.

Volgende stap

De volgende stap van het project wordt momenteel voorbereid door IDleaks: het ontwikkelen van een educatieve tookit die refererend aan dit platform ook de stereotype beeldvorming rondom mensen van Afrikaanse afkomst te lijf wil gaan in de Nederlandse klaslokalen. We verwachten dat de toolkit in november klaar is om te worden ingezet door docenten uit het hele land.

Ben je van Afrikaanse afkomst en heb je een verhaal/ mening/ werk dat je graag wilt delen op de Afrispectives-storymap? Deel het hier: http://bit.ly/submitstafr.

Of wil je graag betrokken worden bij de voortzetting van het platform? Mail dan naar [email protected]