Even voorstellen: spreker Beri Shalmashi
375
post-template-default,single,single-post,postid-375,single-format-standard,bridge-core-2.3.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.9,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Even voorstellen: spreker Beri Shalmashi

Nu de IDleaks Awards dichterbij komen, wordt het tijd de sprekers aan jullie voor te stellen! Vandaag afl. 1: Beri Shalmashi.

Beri Shalmashi is publicist en filmmaker. Haar roots liggen in Iraans Koerdistan. Zij studeerde in 2008 af aan de Nederlandse Film Academie en werd in 2010 samen met Sanne Vogel genomineerd voor een Gouden Kalf voor hun televisiefilm ‘Mama’. Daarna werkte en woonde Beri afwisselend in Amsterdam, Los Angeles en Caïro, voor zij zich in Erbil vestigde – tot IS te dichtbij kwam. Shalmashi schrijft regelmatig voor Vonk in de Volkskrant en werkt momenteel aan diverse films die zich afspelen in Iraaks Koerdistan, met als decor de huidige oorlog tegen IS.

Beri ShalmashiDe IDleaks Awards gaan om beeldvorming. Welk beeld heeft op jou grote impact gehad?
Het was de zomer van 2014 en ik reed in een taxi van de ene naar de andere stad in Iraaks Koerdistan. Die dag was IS plaatsen rondom Kirkoek binnen gevallen, en de weg daarvandaan was gevuld met auto’s met mensen die net de hel op aarde in de ogen hadden gekeken. Ze droegen dekens en benzine bij zich. Kinderen in achterbakken staarden angstig voor zich uit. Geen idee waar ze over tien minuten, een dag of een jaar terecht zouden komen.

Wat is voor jou persoonlijk het meest positieve/ negatieve effect van beeldvorming over ontwikkelingssamenwerking?
Om bijvoorbeeld geld in te zamelen, is het soms noodzaak om te laten zien hoe slecht mensen het hebben. Maar dat je bijvoorbeeld arm bent of op de vlucht moet vanwege oorlog, betekent niet dat je minder bent dan een ander. Je hebt minder middelen, maar dat maakt je niet minder waard.