Lancering #afrispectives storymap aanstaande
328
post-template-default,single,single-post,postid-328,single-format-standard,bridge-core-2.3.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.9,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Lancering #afrispectives storymap aanstaande

Na de IDleaks Awards van 2016 benaderde Mano van Mano A Mano Produções (de organisator van Africadelic) ons om samen met hem een project in te dienen bij het ministerie van Sociale Zaken in het kader van het ‘Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst’. Samen met studio Gingertheworld diende IDleaks een plan in – en half november 2016 kwam de toekenning van het project bij het IDleaks-bestuur binnen. Ondertussen zijn we al een aantal maanden verder. Tijd voor een update!

De afgelopen maanden hebben de partners in het project, dat we nu Afrispectives hebben gedoopt, veel met allerlei verschillende mensen gesproken over de invulling. We hebben brainstorms gehouden bij New Urban Collective en gesproken met meerdere mensen, waaronder de vrouwen van University of Colour, die ons hebben geholpen om het project een vorm te geven die het beste aansluit bij de doeleinden van het ministerie: ‘Het vergroten van bewustwording en tegengaan van vooroordelen, negatieve beeldvorming en stereotypering’.

Deze periode is heel leerzaam en essentieel gebleken voor de vormgeving van het project. We willen uiteraard iets neerzetten wat niet alleen voldoet aan de doelen van ministerie, maar ook iets dat aansluit bij de wensen en doelen van de mensen van Afrikaanse afkomst zelf. Om zoveel mogelijk daaraan te voldoen zijn we nauwe samenwerkingen aangegaan met groepen die zich specifiek inzetten voor mensen van kleur en nemen we als project initiators een expliciet faciliterende rol aan.

De eerste resultaten kunnen al binnenkort worden geproefd – met een feestje ? !

Lancering storymap op Africadelic

De Afrispectives storymap-website wordt op donderdag 25 mei tijdens het The State of the Continent, het voorprogramma van Africadelic, in Paradiso feestelijk gelanceerd.

Africadelic neemt het publiek mee op een visuele en muzikale reis door het continent. Van de Noord-Afrikaanse Maghreb soul van Rajae, via Afrikaanse dansperformances van  Nossa Kizomba en de 5 o’clock class van de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten, naar de Kaapverdische funanamuziek van Bitori en de combinatie van 70’s afro-groove met hedendaagse electronische muziek van Batida.

Ook het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal aanwezig zijn en een presentatie geven over het VN- Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst. Verder zijn er presentaties over het Afrika van nu op politiek en maatschappelijk vlak, over kunst en muziek. De Nederlandse band Koffie presenteert hun nieuwe album Huntu. En tot in de vroege uurtjes kan gedanst worden op onder meer Boddhi Satva, de dj/producer uit de Centraal-Afrikaanse Republiek die bekend is als de vader van de ‘ancestral soul’.

Verhalen uit de #Afrispectives storymap

Nieuwsgierig naar de verhalen in de storymap? Hier vast een tipje van de sluier: drie verhalen in een notendop.

Emmanuel Agyekum is de initiatiefnemer van The Other Calendar, een kalender die zwarte rolmodellen uit Nederland portretteert in de geest van beroemde en minder beroemde historische figuren uit Afrika, met als doel om meer zichtbaarheid en positiviteit te creëren. In zijn forensenbestaan komt Emmanuel dagelijks langs het World Trade Centre, waar het hem opviel dat hij de enige zwarte man in pak was. Emmanuel over The Other Calendar: “In this way we get to know both our brothers and sisters, as well as our shared history.” Meer informatie op http://theotherc.nl/.

New Urban Collective bereidt een tentoonstelling voor over Otto en Hermien Huiswoud. In de geschiedenisboeken krijgen zij maar weinig aandacht, terwijl Otto en Hermien een belangrijke rol speelden in de emancipatie van de zwarte gemeenschap in Nederland. Ze behoorden tot de eerste generatie Caribische marxisten, die een direct verband zagen tussen racisme en imperialisme en de vrijheidsbewegingen in de Caraïben. Tussen 1954 en 1961 was Otto voorzitter van ‘Ons Suriname’ en was een belangrijke factor in het bij elkaar brengen van de Surinaamse gemeenschap in Nederland. Voor de Tweede Oorlog was Otto in New York betrokken geweest bij de communistische partij, als een van de eerste zwarte leden. Hij werd een leider in de strijd voor meer gelijkheid tijdens de civil rights movement.  Meer informatie over New Urban Collective op http://nucnet.nl/.

Ivan Barbosa maakte de prijswinnende videoclip ‘We zijn er’ bij het gelijknamige nummer van Typhoon. De video die op de Kaapverdische Eilanden werd opgenomen, een plek die een belangrijke rol speelde in de Trans-Atlantische slavenhandel, volgt een traditionele verhaallijn van een tot slaaf gemaakt, jong en verliefd koppel dat niet samen kan zijn vanwege de omstandigheden. Maar de geliefden staan ook symbool voor twee culturen, de kolonialen en de gekoloniseerden, en hun nazaten die een gezamenlijke geschiedenis delen en samen een toekomst moeten opbouwen. Voor veel Nederlandse Kaapverdianen is de video ook een eerste kennismaking met beelden van hun voorouderlijke thuisland. Ivan was de eerste van zijn generatie die terugging naar het eiland waar zijn grootmoeder vandaan was gehaald, hij omschrijft de ervaring als “finding your ground”. Video ‘We zijn er’: https://youtu.be/7gnDXW60LX8

IDleaks werkt aan educatieve toolkit over beeldvorming

De educatieve toolkit, het derde onderdeel van ons project, is nog volop in ontwikkeling! Ook hiervoor blijven we op zoek naar partners, vrijwilligers en medewerkers, bij voorkeur van Afrikaanse afkomst, die geïnteresseerd zijn om mee te werken aan de doorontwikkeling. Stuur Saskia een mailtje met je CV en je motivatie als je graag zou meedenken met dit project!